Sağlığa Zararlı Yiyecekler Neden Tüketmemeliyiz?

12.03.2023
13
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Sağlığa Zararlı Yiyecekler Neden Tüketmemeliyiz?

Sağlığa Zararlı Yiyecekler Nedir?

Günlük hayatımızda çoğu zaman sağlığımıza özen göstererek besleniyoruz. Bunun için bildiğimiz marketlerden, manavlardan ve kasaplardan alış veriş yapıyoruz. Bu alış verişi yaparken listemizin dışına çıkacak bazı şeyler de almıyor değiliz.. Özellikle paketleriyle al beni edasıyla raflarda duran ürünler. İçeriklerini tam olarak bilmiyor olsak bile yeri geliyor pekte önemsemiyoruz. Bazende özellikle de alış veriş merkezlerine gittiğimiz zaman kokusu ve görüntüsüyle bizi baştan çıkaran o enfes yemekler.🤤🤤 Tabi ki de fast foodlardan bahsediyoruz. Her ne kadar zararlı olduğunu bilsekte insanın canı istiyor elimizde değil. Ki hayatımızın her döneminde kendimize yasaklar getirerek yaşayamayız. Sağlığa zararlı yiyecekler için yeri geldiği zaman o yasakları çiğnemek istiyoruz. Aksi taktirde ileri de daha büyük sorunlara yol açabiliyor 😩

Sağlığa zararlı yiyecekeler tüketildiğinde insan sağlığına olumsuz etkileri olan yiyecekleri ifade ediyor. Bu tür yiyecekler, yüksek oranda yağ, şeker veya tuz içeriyor. Hatta düzenli tüketildiklerinde obezite, diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi birçok sağlık sorununa neden oluyor. Örnek verecek olursak, fast food, cips, şekerli içecekler, işlenmiş etler, trans yağlar, katkı maddeleri gibi yiyecekler sağlığa zararlı olarak kabul ediliyor. Ancak, herhangi bir yiyeceğin sağlığa zararlı olup olmadığı, tüketim miktarı, bireysel sağlık durumu, yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor.

Sağlığa Zararlı Sayılan Yiyecek ve İçecekler

  1. Fast food: Genellikle yüksek yağ, tuz ve şeker içeriği nedeniyle sağlıksızdır. Bu yiyeceklerin aşırı tüketimi obezite, diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.
  2. İşlenmiş etler: Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş etler, yüksek miktarda tuz, yağ ve katkı maddeleri içeriyor. Bu yiyeceklerin düzenli tüketimi kalp hastalığı, inme ve kanser riskini arttırıyor.
  3. Trans yağlar: Fast food, kızarmış yiyecekler, margarin, cips ve kraker gibi birçok hazır yiyecekte bulunuyor. Bu yağların tüketimi kalp hastalığı, diyabet ve obezite riskini arttırıyor.
  4. İşlenmiş gıdalar: İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler, donmuş yiyecekler, konserveler ve paketlenmiş atıştırmalıklar gibi ürünlerdir. Bu yiyecekler yüksek oranda tuz, şeker ve katkı maddeleri içeriyor. Düzenli tüketildiklerinde sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
  5. Alkollü içecekler: Alkol tüketimi karaciğer hasarına, beyin hasarına, kalp rahatsızlıklarına ve diğer birçok sağlık sorununa neden açıyor.
  6. Enerji içecekleri: Yüksek kafein ve şeker içeriği yüzünden pek çok hastalığa zemin tutuyor. Bununla beraber, enerji içecekleri yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve uyku problemleri gibi sorunlara neden oluyor.
  7. Gazlı içecekler: Gazlı içecekler, yüksek şeker ve kalori içeriyor. Özellikle aşırı tüketildiğinde, obezite, diş çürükleri, tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlıklarına neden oluyor.
  8. Şekerli içecekler: Yüksek miktarda şeker içeriyor. Bu yüzden, şekerli içecekler obezite, diş çürükleri, tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlıklarına sebep oluyor.
  9. Sigara: Sigara içmek bir içecek olmasa da, sağlık açısından son derece zararlıdır. Ne yazık ki kanser, kalp hastalıkları ve diğer birçok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.