Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

03.03.2023
5
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-
Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

Türkiye’de genellikle evcil hayvan denilince akla ilk kedi geliyor. Hemen hemen her evde en az bir kedi yaşıyor. Özellikle hayvan severlerin en hassas noktalarından biri olan kedilere bakarken en iyi şekilde bakım yapmak isterler. Evcil hayvana evde bakılırken bilinmesi gereken noktalardan birisi hastalıklardır. Kediler genellikle insanlarla aynı hastalıklara maruz kalıyor. Fakat belirtileri oldukça kolay anlaşılıyor. Her canlı için erken teşhis koymak ve müdahale etmek , kediler içinde oldukça önemlidir. Kedi sahiplendiyseniz ve bakmaya yeni başlayacaksanız kesinlikle aşılarını yaptırmalısınız. Minik dostunuzu hastalıklara daha dirençli bir hale getirmelisiniz. Kedi hastalıkları ve belirtileri kedinizin sağlığı için dikkate alınması gereken bir durumdur. Hastalıkların tedavisin olsa da geç kalınan müdahale ölümcül olabiliyor.

Kediler, çeşitli hastalıklara yakalanabiliyor. Bazı yaygın hastalıklar arasında, nezle solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi problemleri, tümörler, diyabet, kalp hastalıkları, enfeksiyöz peritonit, lösemi, panleukopeni, feline immün yetmezlik virüsü (FIV) ve kedi bulaşıcı anemi (FIA) gibi hastalıklar bulunuyor. Kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlü tutarak, düzenli veteriner kontrolü ve aşılamalarla hastalıklardan korunmaları önemlidir.

Kedi Nezlesi

İnsanlarda meydana gelen belirtilerle aynıdır. Kedilerinde burnunun akması, gözlerinin yaşlanması ve öksürme gibi belirtilerle teşhis edebileceğiniz bir hastalıktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bu rahatsızlığı anlamanız için biraz gözlem yapmanız gerekmektedir. Kediler genellikle idrar yolu enfeksiyonu olduğu zaman idrar yaparken zorlanma ve kaçırma gibi belirtiler göstermektedir. Bazı zamanlarda idrarda da kan görülebilir. Böyle bir sorunla karşılaştığınız zaman kedi dostunuzu veterinere götürmekte fayda var.

Böbrek Rahatsızlığı

Kedi hastalıkları arasında en kolay anlaşılabilir rahatsızlık türüdür. Kedinizin halsizliğinden, kusmasından ve idrara çıkmama probleminden hemen anlayabilirsiniz.

Mide Rahatsızlığı

Kediniz yemek yedikten sonra hemen kusmaya başlıyorsa mide rahatsızlığı olabilir. Bu durumda ona daha hafif yiyecekler vermeli ve en yakın veterinere götürmelisiniz.

Apse Hastalığı

Bu hastalık kış aylarında değil ama yaz aylarında kedilerin kendilerini sokağa atmalarıyla birlikte görülmektedir. Özellikle yazlığınız varsa ve kediniz sürekli dışarıdaysa vücudunda apse olabilir. Başka kedilerin ısırmasıyla birlikte şişme ve kızarıklık meydana gelmektedir. Bu da kedinizi oldukça huzursuz edebiliyor.

Diyabet

Kedinizin diyabet olduğunu sürekli su içmesinden anlayabilirsiniz. Gün içerisinde 3 kere su içiyorsa bu sayı 6 ve 7’e çıkmaktadır. Bu su içme isteğiyle birlikte sürekli idrar yapma ve halsizlikte belirtiler arasında yer almaktadır.

Mantar Hastalığı

Mantar hastalığının belirtileri ise kaşıntı, tüy dökme ve kızarıklık gibi olduğu için kolayca anlayabilirsiniz. Bu hastalığın tedavisi uzun bir süreçte devam edebiliyor. Tüm bu hastalıklar göz önüne alındığında belirtileri anladığınız an, size en yakın veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Bunlar dışında kedi hastalıkları ve belirtiler kalıcı hastalıklar içinde baş gösterebiliyor. Tedavisi oldukça uzun süren ya da kalıcı hastalıklar olabiliyor. Örneğin, kronik böbrek hastalığı, diyabet, kalp hastalığı, inflamatuar barsak hastalığı, artrit, astım gibi hastalıklar, kedilerde uzun süreli veya kalıcı olabilen rahatsızlıklardır. Bu tür hastalıkların tedavisi ve yönetimi, düzenli veteriner kontrolü, uygun diyet ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerle mümkündür. Fakat bazı hastalıklarda ne yazık ki bu durum iyi gitmeyebiliyor. Fip hastalığı bunun en iyi örneğidir.

Kalıcı Kedi Hastalıkları ve Belirtileri (FIP)

FIP (Feline Infectious Peritonitis), kedilerde viral bir hastalıktır. Feline Coronavirus (FCoV) adlı virüsün bazı tipleri, FIP’e neden olabilmektedir. FCoV, kedilerin büyük bir kısmında hafif solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurken, bazıları bu virüse karşı hassastır. Başka bir deyişle virüs FIP’e dönüşebiliyor. FIP, karın zarı veya göğüs zarı gibi vücudun iç yüzeylerinde iltihaplanmaya neden oluyor. Belirtileri arasında ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, solunum zorluğu, karın ağrısı ve davranış değişiklikleri yer alır. FIP, şu anda tam bir tedavisi olmayan ciddi bir hastalıktır. Önleme yöntemleri arasında, kedilerin aşılanması, stresi azaltacak ortam sağlanması ve hijyen kurallarına uyulması sayılabiliyor.

“FIV” kısaca “Feline Immunodeficiency Virus” olarak bilinen kedilerin bağışıklık sistemini etkileyen bir virüstür. Bu virüs kedilerde AIDS benzeri bir duruma yol açabiliyor. FIV, özellikle sokak kedileri arasında yaygın olan bir hastalıktır ve tükürük, kan ve cinsel temas yoluyla bulaşır. Bu nedenle kedilerinizi FIV’den korumak için onları diğer enfekte kedilerden uzak tutmanız gerek. Özellikle aşılamalarını yaptırmanız oldukça önemlidir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.