Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

28.02.2023
23
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru Kedi Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Yavru kedi bakımı genellikle anne kedi tarafından yapılıyor. Eğer ki yetim bir yavru kedi bulduysanız bakım için ufak bir araştırmaya ihtiyacınız olacak. Ancak nasıl bakıcağınız konusunda emin değilseniz yazımızı okuyarak daha emin adımlarla ilerleyeceğinize eminiz.😊
Kediler ve diğer canlılar bilindik üzere yeni doğduklarında görme, beslenme, yürüme, duyma becerileri daha gelişmemiş olurlar. Bununla beraber yetişkin canlılara göre dış etkenlere dayalı daha savunmasızlardır. Bu dış etkenlerin başında mikroplar, bakteriler ve sıcaklık geliyor. Bunlarla eş zamanlı olmakla beraber yavrunun direnci kontrol altına alınmalıdır. Peki ya bunu nasıl yapacağız?

Bakteriler ve Mikroplar

Evin içerisinde temiz yaşam alanı yaptığımız kutu tarzı yumuşak zeminli bir yerde tutmakta fayda var. Kapalı alan kendini rahat ve korunuyor olduğunu hissetmesi için oldukça önemlidir. Bununla beraber sıcaklık açısından yavruyu mümkün olduğunca izole edilmiş bir ortamda tutmalısınız. Böylelikle yavru dış etkenlerden korunmuş ve güvende olduğu hissine kapılacaktır. Bu süreçte görme, duyma, hareket becerisini tamamlama dönemi boyunca yapılması gerekmektedir.

Sıcaklık

Kedi bakımının en büyük önemli unsuru sıcaklıktır. Çünkü anne kedi doğum yaptıktan sonra yavrusunu vücut ısısıyla ısıtır. Bu sayede yavrunun vücut ısısını dengeler. Özellikle kedilerin tüyleri yeni doğduklarında kendini korumaya yetersiz kalacaktır. Eğer yetim bir yavrunuz varsa onu yumuşak havlu benzeri bir şeye sararak sıcaklığını korumalısınız. Daha sonra yaptığınız steril yaşam alanına 3-4 saatte bir havluya sarılmış sıcak su torbası koymalısınız. Bu sayede yavruya anne sıcaklığı verebilirsiniz. Özellikle mevsim sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Eğer hava sıcak ise akşam saatleri bu işlemi yapmalısınız.

Kedi Nasıl Beslenir?

Yavru kedi bakımı konusunda beslenme ihtiyacı anne kedi tarafından giderilmektedir. Terk edilmiş yavru kedi bakımı için ilk olarak kedi biberonuna ihtiyaç duyacaksınız. Yavru kedi için biberonu eczanelerden veya pet shoplardan kolayca alabilirsiniz. Bunların dışında iğnesini çıkarttığınız bir şırınga kullanarakta kediyi besleyebilirsiniz. Anne sütü tozu alarak beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yavruya bir haftalıkken 2 saatte bir, 2 haftalıkken 4 saatte bir ve 3 haftadan sonra 6 saatte bi süt verilmelidir. Kedilerin anne sütü vücut ısısında olduğu için sütü kesinlikle 30-35 derece arasında olmalıdır. Tek yapmanız gereken biberonu sıcak su dolu bir kaba koymanız olacak. Böylece sütü kolayca ısıtabilirsiniz. Yalnız yavru kediyi beslemeden önce parmağınıza damlatarak sütün sıcaklığını kontrol etmelisiniz.

Yavru Kedi Bakımı ve Önemli Hususlar

Yavru kedi bakımı hakkında bilinmesi gereken noktalardan birisi su ihtiyacı olacak. Kedinizin içtiği su miktarını kontrol etmeni gerekmektedir. Çünkü, özellikle sıcak havalarda susuz kalma tehlikesi yaşayacaktır. Başka bir deyişle dehidrasyon geçiriyor olabilir. Böyle bir durumda hemen müdahale etmelisiniz.

Yavru bakımında en önemli hususlarından biri dehidrasyondur. Belirtisinde yavrunun vücut ısısı hızla düşmeye başlıyor. Bu gibi durumlarda veteriner hekimlere götürülmesi gerekmektedir. Acil müdahale ile deri altından sıvı takviyesi alması gerekiyor.

Bir diğer konu ise parazitlerdir. Parazitler canlılar için en tehlike yaratan etkenlerden birisidir. Ancak 4-5 haftalık olmadan herhangi bir ilaç ya da aşı müdahalesi yapmamalısınız. Yavru kedinin büyüme sürecince veteriner desteği almalısınız. Belirli bir zaman geçtikten sonra yavru kediye anti parazit tedavisi yaptırmalısınız.

Eğer yavru bir kedi edindiyseniz ve ona yeterince bakıyorsanız artık yetim olmayan kedinizle sağlıklı yaşamlar dileriz..

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.